Dijital baskı, dijital ortamda bulunan görsellerin, metinlerin ve görüntülerin farklı materyallerin üzerine basılması işlemidir. Bilgisayarlarda yer alan görüntü ve metinlerin, özel yazıcılar kullanılarak metal, plastik, seramik, kumaş ve kağıt gibi farklı materyallerin üzerine basılması, dijital baskı nedir sorusunun en net yanıtlarındandır.

Baskı için kullanılan farklı teknoloji ve yöntemler olsa da dijital baskı avantajları nedeniyle diğer yöntemlerin daha az kullanıldığı ifade edilebilir. Bu yöntem, diğer baskı seçeneklerine kıyasla daha maliyetli olmasına karşın hem daha hızlı hem de daha kaliteli sonuçlar verir.

Dijital baskıların kullanım alanı son derece geniştir. Baskıya ihtiyaç duyulan neredeyse tüm alanlarda kullanıldığını ifade etmek yanlış olmayacaktır. Başlıca kullanım alanları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Tekstil baskıları (Tişört, forma, bayrak baskıları vb.)
  • Dekorasyon (Tablo, perde, duvar kağıtları vb.)
  • Sanat (Poster, tablo vb.)
  • Reklamcılık (Afiş, katalog, broşür, araç giydirmeler vb.)
  • Ofis (Kartvizit, antetli kağıtlar, takvim, dosya vb.)
  • Fotoğrafçılık (Fotoğraf baskıları, albüm vb.)

Bu teknoloji, birçok materyalin üzerine baskı yapmaya imkan verir. Böylece baskı konusunda ciddi bir özgürlük sağlar. Dijital baskı, bu alandaki her türden ihtiyaç için kaliteli ve profesyonel çözümler üretir.

Dijital Baskı Avantajları Nelerdir?

Dijital baskı avantajları, bu yöntemin diğerlerine göre daha fazla tercih edilmesinin temel nedenidir. Yeni nesil baskı teknolojisinin sağlamış olduğu avantajlar sayesinde işletmelerin ve gerçek kişilerin bu alandaki ihtiyaçları çok daha etkili bir şekilde karşılanır. İşte, öne çıkan dijital baskı avantajları:

  • Ofset baskı gibi geleneksel yöntemlerde bulunan kalıp hazırlama, dijital baskıda yoktur. Bu sayede baskılar çok daha hızlı bir şekilde hazırlanır.
  • Esneklik sağlayan bir teknolojidir. Çok küçük boyutlu olanlardan, büyük boyutlu olanlara kadar her türden metin ve görselin baskısı yapılır. Böylece kartvizitlerden devasa afişlere kadar farklı ürünler ortaya çıkarılır.
  • Çevre dostu bir teknoloji olup, sürdürülebilirliğe direkt olarak katkı verir. Geleneksel baskı yöntemlerine kıyasla çok daha az kimyasal madde (boya) kullanımı gerektirmesi, en önemli dijital baskı avantajları arasında yer alır.
  • Az sayıdaki baskı ihtiyaçları için ekonomik bir seçenek olarak dikkat çeker.
  • Kişiselleştirilebilir bir yapıdadır. İsteklere göre görsel ve metinlerin boyutları değiştirilebilir veya tasarımda değişiklikler yapılabilir. Bilgisayarın sağlamış olduğu özgürlüğü, net şekilde baskılara yansıtır.

Buradaki avantajlar, dijital baskı nedir sorusunun yanıtı içerisinde de önemli yer tutar. İlgili teknoloji, firmaların kendilerine özel olarak hazırlayacakları broşür, afiş, iş kıyafeti gibi ürünlerden, kişiselleştirilmiş hediyelik eşyalara kadar birçok alanda kullanılır.

Geleneksel yöntemlerden olan ofset baskıdaki sürekli kalıp değiştirilmesi ihtiyacının olmaması, dijital baskının hızlı sonuçlar vermesini sağlar. Ancak baskı adedi fazla olduğunda, ofset baskıya kıyasla daha maliyetli bir yöntem olarak dikkat çeker.